4 dec 2005

Bijwerkingen etc. Remodulin
Een vervelende, maar zeer belangrijk bijwerking van Remodulin is pijn en ontsteking ter plaatse waar het infuus zit. De pijn is scherp van karakter en is niet gerelateerd aan dosis. De ernst van deze complicatie is verschillend per patiënt maar meeste patiënten krijgen last daarvan. De pijn neemt meestal af na enkele maanden. Verkoeling geeft de beste verlichting… Pijnstillers kunnen ook gegeven worden. Verder maar veel minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn er effecten op de bloeddruk in de rest v.h. lichaam te verwachten, flush (‘opvliegers’), hoofd- en kaakpijn. Daarnaast zijn ook bijwerkingen van jeuk, duizeligheid, diarree, misselijkheid en vochtophopping.
Remodulin moet continue gegeven worden via de infuus en mag niet plotseling gestaakt worden wegens dan is het binnen enkele uren uitgewerkt in het lichaam (halwaarde.tijd van 3uur). Dit kan leiden tot een abnormale terugslag met ernstige benauwdheid en lonoedeem waaraan de patiënt kan overlijden.
Om deze reden moet er bij problemen het infuus vervangen worden liefst binnen enkele uren (3-5u)



6dec.2005
> Verkoeling is bij mij niet de verlichting, ik heb liever warmte
>Snel warm en hoofd- en kaakpijn heb ik ook wel
> Jeuk en duizelig valt nog mee
> Diarree valt mee, nu nog af en toe
> Misselijk nu wat minder, alleen vieze smaak in de mond, zodat alles niet echt super lekker smaakt ;-/
>Vochtophopping, valt eigenlijk wel mee, maar omdat ik ook nog Prednisolon erbij gebruikt en deze nog vrij hoog is, is het dubbel op… Heb nu ook wat dikke wangetjes, wat meestal na het eten wat strak aanvoelt en pijn?!

Geen opmerkingen: